петък, 30 декември 2016 г.

20-те най-добри книги за 2016 година.

Дойде и времето за моя лист на най-добрите прочетени книги от мен през 2016. За мен годината беше всичко друго, но не и скучна. Някои от най-хубавите ми моменти и ценни неща бяха създадени точно в тази година. Откъм книги успях да се докосна до 82 произведения, но в този пост ще ви представя само тези книги, които оставиха следа в мен и се отличиха от останалите. Тази година прочетох много книги, но едва 20 успяха наистина да се докоснат до сърцето ми. Не са подредени по значение, а редът, в който съм ги прочела. Ще споделя кратко мнението ми за повечето от тях.

1. "Даровете на смъртта" - Дж.К.Роулинг
Не мисля, че има нужда да се аргументирам. Любимата ми книга от поредицата и една от най-добрите книги, които съм чела някога.

2. "Рубиненият кръг" - Ришел Мийд
3. "Крадецът на книги" - Маркъс Зюсак
Остави ме без думи. Прекрасна, красива, тъжна. Ще я помня дълго време. Стопля сърцето ти и после го изхвърля в пепелта.

4. "Среднощна корона" - Сара Дж. Маас (ревю тук)
5. "Как да бъдеш популярна: ретро мъдрост за съвременни чудаци" - Мая Ван Уейгънън
Бях изключително приятно изненадана от тази книга! Забавна, лесна за четене, полезна.

6. "Реквием" - Лорън Оливър (ревю тук)
Мисля, че харесах тази книга не толкова заради историята, ами заради начина на написването й. Свързах се с думите на авторката и това ме накара да обикна самата книга.
  
7. "Домът на мис Перигрин за чудати деца" - Рансъм Ригс
8. "Огнената наследница" - Сара Дж. Маас (ревю тук)
9. "Ние, лъжците" - Е. Локхарт
Не знам какво да кажа за тази книга. Със сигурност е една от най-запленяващите от повечето книги, които съм чела. Странна, но същевременно с това прекрасна. Много, много ми хареса.

10. "Връзка" - Рейнбоу Роуъл

Любимата ми книга от Р.Р. Прекрасно начало, среда, завършек. Всичко си беше намясто. Беше сладка, завладяваща и очарователна.

11. "Белжар" - Мег Уолицър

Съвсем случайно я взех. А ето, че се оказа в моя лист за най-добри книги през годината! Много неща ми харесаха, но най-вече - беше написана прекрасно и ми даде важен урок, от който не бях разбрала, че имам нужда.

12. "Докога без гадже" - Меган Макафърти
Новата ми любима поредица! Тук вписвам и втората книга. Нямам думи, наистина, ако сте чели поста ми с причини да я прочетете (кликнете), знаете защо. Героинята е прекрасна. До толкова се свързах с нея, че чак е притиснително. Не знам дали книгата ще се хареса на всички, но аз със сигурност я обикнах.

13. "Човек на име Уве" - Фредрик Бакман
Става ми топло, като си помисля за тази книга. Ценна е за мен. Повече няма да кажа.

14. "Уинтър" - Мериса Мейър (ревю тук)
15. "Всеки ден" - Дейвид Левитан
Оригинална идея, завладяващо написана. От онези книги, които те грабват от първата страница и не те пускат до последната. Дълго ще си я спомням.

16. "Мечтата на Съмър" - Кати Касиди

Обичам тази авторка, не ме интересува, че пише книги за деца. Да не говорим, че тази засягаше доста сериозни теми. Даде ми важен урок, от който имах силна нужда. Благодаря ти, Каси!

17. "Принцеса с часовников механизъм" - Касандра Клеър (ревю тук)

И ето, че стигнахме до последните три, които са от един и същ автор, а именно :
18. "Уличният котарак Боб" - Джеймс Боуен (ревю тук)
19 "Светът в очите на Боб" - Джеймс Боуен
20. "Подарък от Боб" - Джеймс Боуен

Още с първата книга се влюбих в историята. С втората вече докосна истински душата ми. С третата и последната си направиха едно специално място в сърцето ми и бяха едно от онези прекрасни неща случили се през тази година. Историята в книгите е истинска и това ми дава надежда, че макар да съм прочела всички книги, някъде там разказът продължава. Вярвам, че ми направиха толкова впечатление не само заради доскаващата милиони сърца история, но и защото имах възможността да посетя града и местата, описани в книгата, докато четях последната. Това направи всичко много по-вълшебно и истинско, сякаш съпреживях историята. Обичам ги тези двамата, това е.

Имаше и още книги, заслужаващи да ги кажа тук, но просто не сметнах, че са станали достатъчно близки за мен. Много благодаря на всеки, който го е прочел цялото.
Пожелавам ви щастлива нова година и милиони усмивки!

2 коментара:

  1. Прочетох го цялото :Д и смятам ,че годината ти е била наситена с хубави и стойностни книги. С ревюто си за Уличният котарак Боб ме накара за потърся книгата и скоро сигурно ще я прочета.Весело посрещане на новата година :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, пожелавам ти една прекрасна година :) !

      Изтриване