събота, 27 август 2016 г.

Книжарница VS. Библиотека

Винаги съм считала, че е от без значение дали книгата е лично твоя или си я заел от някого- важното е, че си я прочел. Но е факт, че читателите се разделяме на два типа - тези, които излизат от книжарницата с пълни ръце, и тези, които заемат книгите от библиотеката. Лично аз, съм повече от втория тип, защото купувам книги само на автори, с чието творчество съм запозната и харесвам. Всяка от двете страни си има плюсове и минуси, които ше разгледам по-подробно в този пост, а вие можете да споделите в коментарите към кой тип се причислявате.

КНИЖАРНИЦА/ КУПУВАНЕ НА КНИГИ
+ Няма нищо по-хубаво от това да държиш новата, прекрасна книга, която си чакал толкова дълго, в ръцете си. Това съкровище е твое и на никого друг.
+ Моментът, в който имаш цялата поредица, седяща на рафта с останалите книги. Каква красота!
+ Във всеки един момент можеш да отвориш дадената книга и да си припомниш някоя любима сцена или цитат. Можеш да пишеш по нея и да лепиш листчета и никой няма да те спре.
+ Освен ако не я купуваш втора употреба, книгата е нова, неотваряна и все още мерише на.. книга.

; - Случва се да нямаш достатъчно място. Никак не е приятно да няма къде да сложиш новата книжна придобивка.
; - Може би най- големия проблем.. парите! На един засилен читател му отнема около 90 лв. на месец за книги (това са около 6 книги по 15 лв.). Което прави на година почти 1100 лв., което е много. Много. 
; - Намачкване. Няма нищо по-ужасно от това да удариш новата си книга. Да не говорим за по-сериозни неща като поливане и късане. И понеже си е твоя ще си седи там на рафта за вечни времена и всеки път като я погледнеш ще се сещаш за непохватността си (поне при мен е така).
; - Даване на заем. В такъв момент вече виждам как ми я връщат скъсана и нацапана. Едно е да я дадеш на приятел или скъп човек за теб, друго е непознат да те моли да му заемаш твоя любима книга (случвало ми се е, за нещастие).

БИБЛИОТЕКА/ ЗАЕМАНЕ НА КНИГИ 
+ Ако не броим 5лв. на година, е напълно безплатно. БЕЗПЛАТНИ КНИГИ, не е ли сбъдната мечта това?  
+ Трябва да пазим книгите, които заемаме, но едно намачкване на крайчето не е чак такъв проблем. Даже когато сме заели по-старо копие, можем спокойно да си го разнасяме насам-натам.
+ Не знам колко от вас знаят за това, но можеш да поръчаш да купят книга. Отново безплатно. Колко готино е това??
+ Понякога вземаш книгата чисто нова (!), ако си достатъчно бърз. На мен ми се е случвало на няколко пъти и винаги е голямо щастие.
+ Ако книгата не ти хареса, просто я връщаш обратно и не мислиш повече за нея. Не съжаляваш, че си я купил.. защото не си.

; - Чакането. Понякога отнема месеци, за да добавят някоя книга, особено ако не е много популярна.
; - Въпреки че ми се е случвало да вземам ново копие, те често са използвани и захабени. За мен това никога не е било проблем, но съм наясно, че не всеки споделя мнението ми.
; - Имаш определен срок за заемането. Разбира се, може да се презаписва, но ако ти отнеме повече от 40 дена, става сложно.
; - Взимайки книгата и след това прочитайки я, трябва да се върнеш, за да я дадеш обратно. Това е ходене, което може да бъде досадно. 

Ако съм пропуснала нещо, не се притеснявайте да ми кажете! Това са две прекрасни опции за четене на книги и оставям всеки да прецени по-добрата за него.

4 коментара:

  1. Постът ти е много хубав и определено оригинален, браво! Напълно съм съгласна с всичко изброено. Въпреки че обожавам да си купувам чисто нови книги, нямам нищо против ходенето до библиотеката (е, освен това, че трябва да се върна там отново, за да оставя книгата, както си отбелязала - понякога е досадно). За жалост, в тази в моя град почти няма нови книги и изборът е доста ограничен... Но библиотеките са страхотни за класики и книги, които не си сигурен дали би харесал! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при нас също има по-малки библиотеки, в които няма най-новите заглавия, но винаги можем да разчитаме на Столичната библиотека (където ходя аз). Много неприятно е да чуя, че не навсякъде е така :/. Благодаря за коментара!

      Изтриване
  2. Уау, чудесен пост! Често взимам книги от библиотеката (също Столичната), радвам се, че имат широка гама от заглавия, но понякога задържам книгите повече от 40 дни, защото през това време си купувам други и започвам тях. Трябва да променя този свой навик и да не започвам толкова книги наведнъж! :Д Още веднъж поздравявам те за оригиналната идея и прекрасното й изпълнение! ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мноого ти благодаря! <3 Впрочем май можем да ги презаписваме по интернет доста пъти и така да станат повече дни, но не съм сигурна до колко е позволено това :D

      Изтриване