понеделник, 18 юли 2016 г.

Летни дни и летни нощи - 12 летни историйки

От първия път когато я видях - веднага си казах, че ще си я взема със сигурност. И гордo казвам, че съм една от първите, сдобили се с нея :D. Но това доведе и до следния проблем. Понеже беше ново издание (и в Америка, и тук) не намерих много информация за книгата. Трябваше да започвам всички 12 истории без да знам нищо за тях, което малко ми лазеше по нервите. Успях да разбера, че антологията е смесица от най-различни истории, някои от които не толкова леки и приятни. В крайна сметка, книгата не беше точно това, което очаквах, но пък й се насладих напълно. Голяма част от удоволствието се пада всъщност на самото очакване - какво ще ти предложи следващата история и дали ще ти хареса повече от предишната. Ако и вие като мен проявате желание да научите повече за антологията, следващите редове са за вас.
Единствената ми забележка към книгата беше, че от българското издателство са махнали илюстрациите от оригинала. За щастие успях да намеря няколко в интернет, които ще сложа тук.
Последно, преди да започнем искам да кажа, че съм оценявала по скалата в goodreads или иначе казано 5- "Невероятна", 4 - "Много ми хареса", 3- "Хареса ми" и 2 - "Беше окей", за да се знае, че всъщност звездите не са толкова ниски, колкото изглежда.

(1) Глава, люспи, език, опашка - Лий Бардуго 4/5 *
Първата история ме изненада особено. От авторката бях чела само "Сянка и кост" и ми беше любопитно как писател на такъв high fantasy жанр ще напише история от contemporary жанр. Ами.. няма. Точно в това се състоя голямата ми изненада - мислех си, че антологията ще съдържа само историйки от съвременен жанр. Но както и да е. Това е странна история за едно морско създание, едно момиче и едно момче, която крие в себе си оригинална и красива идея. Винаги съм изпитвала проблеми в началото с начина на писане на Бардуго, заради което сложих първоначално на историята 3 звезди. Премисляйки по-късно, осъзнах, че разказът беше добре направен и измислен, и си заслужава напълно 4 звезди. Какво да очаквате - странна, романтична, морска, фентъзи история.

(2) Краят на любовта - Нина Лакор 3/5*
Както виждате и по оценката ми, тази история не ме плени особено. Беше приятна за четене и ми хареса намесата на героиня с различна сексуална ориентация. Но ми се стори малко безсмислена. Като цяло ми допадна, просто липсваше... поучителна нотка или нещо друго, около което да се върти историята, освен романтиката между двете. Очаквайте лека, лагерна, разтоварваща история.
  
(3) Последна съпротива в "Синегор" - Либа Брей 3,5/5 *

Дообре, това не го очаквах. Всичко вървеше добре, хареса ми, че историята се развива в кинотеатър (Синегор). Разказваше се от името на момче (допадна ми) и имаше забавни подмятания между героите. Добре, чудесно. Но явно .. са решили и да вмъкнат една страшна история, която не съдържа толкова романтика в себе си. Въпреки че никак не съм фен на страшните филми/ истории, установих, че ми беше доста интересно да чета и даже за моя учуда.. ми хареса. Макар да не се уплаших нито веднъж, разказът задържа вниманието ми докрай. Беше леко предвидима, но също така бе свежа и забавна. Какво да очаквате- страшна, но забавна, филмова история.

(4) Нездрави удоволствия на А и У - Франческа Лия Блок 2/5*
Тази вече.. не ми хареса. Добре че беше само 20 стр., иначе не знам дали щях да я довърша. Героите бяха само с инициали, без цели имена, което беше едно от малкото неща, които ми допаднаха. Не че историята беше толкова лоша.. просто освен около едно момче, сюжетът не се въртеше около нищо друго (е и други момчета и приятелките й). Разбирам, че е любовна история, но.. просто не ми хареса. Краят беше неочакван и макар да трябваше да се съдържа в него поуката от историята, на мен ми се стори недообмислено и ненамясто. Знам и такива, на които им е харесала, това е просто моето мнение. Очаквайте една история, която представа тийнейджърите в лошата им светлина. edit: в последствие разбрах, че това е истинска история, поради което са и инициалите. Това прави разказа много депресиращ и не смятам, че мястото му е в този сборник.

(5) След деветдесет минути завийте на север - Стефъни Пъркинс 4/5*
Ето това е любовната история, която очаквах! Сладка, неангажираща, изпълнена с добре измислени символи и игра на думи. Героите бяха едни от малкото добре изградени (поне в първите 5 историйки) и Пъркинс успя да сложи връзка между миналата житейска история на героите и сегашните събития, което също малцина съобразиха. Разчитайте на романтична история и връзка между нещата. + има издадена такава антология на зимна тема също от Стефъни Пъркинс, в която участват и тези герои. Един вид това е продължение на историята им.

(6) Сувенири - Тим Федерле 4/5*
Първото, което ми направи впечатление, е готиното място, на което се развива историята - нещо като панаир. Лично аз, ако трябваше да напиша разказ щеше да е точно за това. Бях приятно изненада също така, че имахме пак двама герои с различни ориентации - този път от страна на момчетата. Не беше най- страхотната история в целия свят, но се наслаждавах, докато четях. Освен това беше добре написана (поне според моя вкус). Нашите двама са определили още в началото на връзката им нейния край или иначе казано деня, в който се състои историята. Готови или не, те трябва да приключат един с друг в този ден. Не знам какво да очаквате от тази история - може би просто разказ за двама и един панаир.

(7) Инерция - Вероника Рот 3,5/5 *
Имаше прекалено много прилики с "Дивергенти". Игра с ума и съзнанието, болница и такива неща. Можеше съвсем спокойно да размениш имената на героите с "Трис" и "Фор". Но ако трябва да бъда честна, не беше лоша история и имаше неща, които доста ми допаднаха. Ала и други, които ми бяха страшно безинтересни. Признавам, четох я вечерта и бях уморена, може и да е повлияло на оценката ми. Има оригинална идея в нея - можеш да преживееш спомените с някого като влезнеш в ума му, но само на човек, на когото му предстои да почине. Бъдете подготвени за "Дивергенти" стил, но и свежа история.

(8) Любовта е последното прибежище - Джон Сковрон 2/5*
Нещо не ми хареса в тази история. Стори ми се много объркана и имаше прекалено много герои. Действието трябваше да се развива в хотел, но истината е, че нямаше голяма връзка с него. Въпреки ниската оценка не беше толкова зле.. просто не успя да ми задържи за дълго вниманието. Очаквайте - много герои, автор, който се обръща директно към читателя (това ми хареса), и една не-любовна история, която в последствие става точно такава.

(9) Късмет и довиждане - Бранди Колбърт 4/5*
Като история и сюжет тази ми е една от любимите. Без да има излишни неща или безсмислени описания, разказът върви гладко. Става дума за семейство афро-американци (доколкото разбрах) и беше много хубаво, че включват и герои от различни раси. Братовчедката на главната героиня заминава заедно с приятелката си далеч и всички се организират за направата на едно прощално парти "Късмет и довиждане". Не съм много сигурна какво да ви подготвя за нея, защото тя съдържаше всичко - малко романтика, по-сериозна тема, но и същевременно приятна атмосфера. 

(10) Чисто нова атракция - Касандра Клеър 3/5*
Най-хубавто нещо тук е обстановката или иначе казано карнавала, около който се развиваха събитията. Всичко останало беше точно в стила на авторката (демони, намек за кръвосмешение) и не ме впечатли. Историята си има и своите положителни страни, но ми се стори много претрупана за кратък разказ. Можете да се приготвите за отвари, демони, мистерия и любовна история.

(11) Хиляда начина, по които всичко това може да се обърка - Дженифър Е. Смит 5/5*
Със сигурност тази ми е една ако не й най-любима от всички. Беше точно кратка, лятна история, на каквато се надявах. От същата авторка съм чела и "Теория за любовта от пръв поглед", която също ми хареса. Тук се разказва за момиче, което работи с деца, едно момче и една игра на баскетбол. Беше напълно реалистичен и лесно се свързах с главната героиня. В историята беше преплетен умело мотива и за аутистите и макар да предвидих plot twist-a, нямам нито една забележка към нея. Всичко беше добре измислено и наистина ми хареса. Очаквайте сладка (но не прекалено) история, няколко испански думи и една (не)среща.

(12) Картата на мъничките съвършени неща - Лев Гросман 5/5*
Марк е принуден да изживява 4 август отново и отново. Всичко му изглежда еднакво, докато не среща Маргарет. Заедно успяват да открият каква е причината да бъдат затворени в този ден и как да го предотвратят. Разказът беше съвършен.. и като идея, история, замисъл, всичко! Кара ни да се замислим колко много изпускаме, колко много прекрасни неща има за откриване във всеки един ден. Невероятен завършек на антологията. 

Както виждате някои истории харесах, други не. Но съм много щастлива, че имах възможността да се докосна дори и до тези, които не ми допаднаха. Това е един опит, за който съм благодарна. Впрочем това е и хубавото на антологиите - те са като кутия с бонбони. Не знаеш какво ще ти се падне, важен е елементът на изненадата.
Надявам се от "Сиела" да преведат и зимния вариант на антологията също от С. Пъркинс. Моята оценка за целия сборник е 4/5 *.
Благодаря за прочита и се надявам поне малко да съм ви заинтригувала :)

6 коментара:

 1. Поздравявам те за отличното ревю! Книгата е в tbr списъка ми в момента течащия booktube-a-thon, тъй че съвсем скоро ще имам удоволствието да я прочета!:)<3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много ти благодаряя ! Да, видях, че си си я набелязала, ще се радвам да чуя в бъдеще и твоето мнение за нея :)

   Изтриване
 2. Много сладко ревю! Харесва ми, че си писала за всеки разказ по отделно, страхотно се е получило. ^^

  ОтговорИзтриване
 3. Прекрасно ревю! :) Много ми хареса и определено ме убеди да си купя книгата! ^^

  ОтговорИзтриване