петък, 12 май 2017 г.

Ползи от кокосовото масло

Хей хей!
Както обещах в предишния ми пост, днешната тема няма да бъде свързана с книгите. Кокосовото масло е продукт, за който бях чувала много и добри неща, но ми отне време да стигна и самата аз до него. Откакто обаче го открих, веднага се влюбих в него и реших, че искам да запозная повече хора с този чудесен естествен продукт!
Не съм включвала очевидните ползи в готвенето, първо защото не е нищо ново и второ, защото съм включила само неща, които самата аз съм изпробвала!
След като изяснихме това, нека започваме.

1.Премахва грим
Това е според мен най-доброто приложение на кокосовото масло, затова и е първо. Премахва прекрасно всякакъв грим без да изсушава или да раздразва кожата. Пък и е много по-евтино от химичните продукти за почистване на пазарите...

2.Хидратиране на кожата
Тук трябва да отбележя, че - да, има възможност да реагира зле на кожата ви. Според мен шансът е много малък, но се чувствах длъжна да го спомена. Пробвайте първо на малка част от лицето или тялото, защото все пак всяка кожа е различна. Лично моята се чувства страхотно, когато я намажа с него. Важно е да кажа, че не е нужно кожата да е суха, за да го използвате. Моята е смесена, но се отразява чудесно навсякъде. Обратно на общото считане, маслото няма да омазни вече мазна кожа, а ще я нормализира. Преди имах сериозно изсушаване на челото, но откакто започнах да се мажа с кокосово масло, положението е значително по-добре. Струва си да пробвате.

3. Естествен дезодорант
Много отдавна ми беше хрумнала идеята да си направя дезодорант, който да не съдържа вредни вещества. Рецептата за този ако не се лъжа беше - кокосово масло, сода, нишесте и етерични масла. Само дето аз отказах да приложа другите три и започнах да се мажа само с кокосово масло. Останах доволна от резултата. Поради факта, че маслото няма аромат (или поне това, което аз имам), ако искате ефекта на истинския дезодорант ви трябват и етерични масла, но аз лично прецених, че мога и без тях. Чувала съм, че с цялата рецепта потенето спира при нормални температури. Оставям ви линка тук на клип на българска влогърка, която обяснява точно как да си направи такъв дезодорант.

4. При изтощена коса 
Винаги косата ми е била заплетена в краищата, като по-малка имах проблем със сресването, сега просто не мога да прокарам спокойно ръце през нея. Затова и когато прочетох, че кокосово масло помага при изтощена, суха коса, веднага се хванах и го пробвах. Още от първия път косата ми беше далеч по-малко заплетена и по-мека. Единствено не правете грешката като мен да сложите прекалено много или косата ще изглежда мазна. Най-добрият вариант е да се сложи преди къпане или да се нанесе с шампоана. Освен това помага след бръснене/епилиране, за да успокои кожата.

5. В кафето
Добре, признавам си, това е нещо, което не съм изпробвала, просто защото не пия кафе. Идеята е да се смени сметаната с малко кокосово масло. Чувала съм добри отзиви, затова и го вписвам като полза, но за съжаление не мога да изкажа моя опит по въпроса.

6. Махане на лепенка
Мисля, че всички знаем за какво говоря- онези гадни лепенки, които сме считали, че са добра идея да закачим на чекмеджетата, но след няколко месеца ни писват. А те просто не искат да се махнат, а понякога в опитите да ги махнем, стават повече бели. Намажете дадената лепенка с кокосово масло и се насладете на магията!

Ако всичко това не ви е достатъчно пускам ви линк с още 70 и няколко пози, между които са масло за масажи и паста за зъби от кокосовото масло, което за съжаление още не съм изпробвала. A ако се чудите откъде да го закупите - моето е от аптека Лили, но трябва да попитате къде се намира, защото аз лично обиколих магазина 4 пъти и не го намерих. Струваше около 2лв. Ползвам го от месеци и все още имам.
Това беше всичко, искрено се надявам да ви е било полезно. Следващият ми пост също ще бъде на случайна тема, но за момента не знам коя.
А какъв е вашият опит с кокосовото масло?

2 коментара:

  1. ООооо много ми харесва поста ти :))) Аз съм голяма привърженичка на използването на масла особено на кокосово и какаово. От доста време използвам кокосовото масло вместо лосион за тяло както и понякога като маска за коса и съм много доволна. Винаги имам по едно бурканче в къщи:)

    ОтговорИзтриване