вторник, 6 септември 2016 г.

Уличният котарак Боб - Джеймс Боуен

Ако преди да започна тази книга някой ми беше казал колко ще ми хареса, най-вероятно нямаше да му повярвам. Но ето че сега седя и се опитвам да опиша как се влюбих в нея.
Това е истинска история, превърнала се в истински бестселър.
-------------------------------------------------------------------------------------
За много хора, които не са се докоснали до книгата, не е ясно дали тя е литература за деца или образователна книжка за котки. Истината е, че това е история за втория шанс, надеждата и едно приятелство. 
Всичко започва с Джеймс Боуен, уличен музикант в Лондон. Бивш наркоман и бездомник, той живее ден за ден. Случайно през пролетта на 2007 година той намира ранен рижав котарак, който кръщава Боб. Така започва тяхната история.

Макар да изглежда много лека и повърхностна, тази книга, успя да ме развълнува много. Съпреживявах всичко с героите - тяхното щастие, тяхната болка. Авторът не криеше нищо - нито своите пороци, нито искренната си любов към своя приятел. И докато четях, стана повече от ясно, че съдбата е събрала тези двамата с причина.
В книгата си Джеймс описва нелесния си живот - постоянното местене, липсата на довереници  и подкрепа на родителите си. Той израства сам и изпълнен с гняв, затова не е чудно, че започва да търси утеха в наркотиците. Но аз вярвам, че за да присъства такъв дар в живота ти, а именно умният котарак Боб, трябва да се плати ценна, която всъщност е точно тежкото му миналото.
След като го излекува и приютява, Джеймс започва да води своя домашен любимец заедно със себе си на работа. Преди появата на котарака в живота му, мъжът е свикнал с неуважение и незаинтересованост от страна на непознати. Но ето че това животинче променя нещата напълно. За кратко време Боб привлича вниманието на минувачите, което помага на уличния музикант да припечелва повече. Котаракът става любимец на всички и с всеки ден известността му нараства. По този начин Боб връща услугата на Джеймс и спасява живота му, както по ранно стопанинът му е направил.
Книгата засяга една много важна тема и именно бездомниците и тези, които в стечение на обстоятелствата са изгубили своята работа. Тя повдига въпроса за съпричастността на човека и кара всеки от нас да се замисли какво би направил на негово място. Някои от хората, които среща Джеймс по пътя си, подхождат с нападки и предразсъдъци, без дори да знаят историята му. Затова вярвам, че тя може да научи всекиго по нещо.

Фактът, че това е истинска история, ме накара да я обикна още повече. Двамата приятели преживяха много приключения, някои от тях доста опасни, но разбраха, че винаги могат да разчитат един на друг.
Това е книга, която може да промени перспективата ти. История за няколко рок песни, купища списания "Биг Ишу", немалко премеждия, втори шанс и разбира се, един котарак и неговия стопанин. История за приятелството, което стопли хиляди сърца.
П.П. :  Направен е и филм по книгата, който ще излезне през ноември месец тази година в Щатите.

4 коментара:

  1. Невероятно ревю, убеди ме да се запозная с историята по-отблизо:)<3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря <3 ! Страшно се радвам, че съм подтикнала интереса ти :)

      Изтриване
  2. Определено събуди и моя интерес към книгата, още повече, че много обичам котки 😉ревюто ти е много хубаво 😊

    ОтговорИзтриване