събота, 23 април 2016 г.

Отпор - Дженифър Л. Арментраут (#5)

Вече е почти невъзможно да различиш приятел от враг, а да стоиш и да гледаш отстрани как света се разпада, изобщо не е опция. Но, за да спасят приятелите си, и човечеството, те първо ще трябва да изгубят всичко.

Корица : Ето това вече се казва корица ! Най- хубава от всичките е. Много ми харесва как е загатната Кейти на заден план.
Мотиви, които харесвам : накратко - всичко, което съм изредила в миналите ми ревюта.

Поредната поредица, която завършвам за тази година. Не мога да осъзная, че вече няма да чакам за следващата книга. Историята на Деймън и Кейти свърши, поне за мен.
Имам една дума, с която да опиша книгата и тя е - апокалипсис. Както се казва в резюмето - те загубиха всичко. Наистина, наистина всичко. Можем да бъдем сигурни само за едно нещо в "Отпор" - очаквай неочакваното.
В ревюто ще са споменати доста случки от книгата, така че четете на собствена отговорност!
 
След като влезнахме в бърлогата на луксианците и се започнахме с основите, беше време за арумианците - нещо, за което дори не можехме да си позволим да помислим в първата книга. Бързо ситауцията ни се разясни - любовта на Деймън и Доусън ги държи далеч от контрола на извънземните, но за разлика от тях Ди няма никого, който да я дърпа към реалността. Резултатът? Ди се превръща в кучка, готова да измени на приятелите си. В "Обсидиан" аз наистина я харесах, но имах чувството, че писателката така и не доизгради взаимотношенията им с Кити. Заради смъртта на Адам, после и заради луксианците, те бяха постоянно разделени. Тяхното приятелство трябваше да се утвържадава чрез препятствията, но вместо това сякаш тези пречки между тях ги разделиха толкова, че вече нямаше как да бъдат същите. Не смятам, че трябваше така да се развие приятелството между тях, но съм доволна, че точно тя я върна към "старата Ди".

В тази книга получихме извънредна доза от извънземни и галактически битки и почти нямаше спомен за предишния живот на Кейти. Действието се развиваше страшно бързо и тя и Деймън нямаха друг избор освен да се опитат да поправят онова, което е останало от света.
Те двамата се представиха доста добре - стига да не коментирам прекаления гяв и ревност на Деймън, мисля, че го харесах доста повече от преди. Кейти показа доста повече сила и смелост от началото на поредицата. Също така не остави Деймън да я "предпазва", от което съм много радостна. Разбирам, че е загрижен, но трябва и да оценява нейните желания.

Всичко, което не бяхме разбрали от миналите книги, всички загадки, получиха своя отговор. Нещото, което най- много ме впечатли в книгата, и за което нямаше как да не поговоря, е майката на Кейти. Беше ми изключително неприятно от развоя на събитията, но истината е, че въпреки моята изненада, това се очакваше. Дори на самата Кейти й беше ясно, че няма как всичко да е наред с нея, но предполагам надеждата е била по-силна. Тя изгуби семейстовото си, но намери Деймън, куп нови приятели, и едно бебе- основа. Също така си върна така желания блог.
Като заговорихме за това - страшно съм доволна от няколкото последни странци и най-вече епилога! Беше много сладък и всички, които имаха участие за развитието на историята, присъстваха. Много се зарадвах на последните думи на Кейти към Деймън и препратката към онази бележка, за която прочетохме още във втората книга. Така и не разбрахме какво пише вътре, но беше приятна изненада, че я спомена.

Цялата поредица ми хареса и със сигурност тези двамата ще ми липсват много. Давам 4/5 звезди на книгата. Тъжна съм и щастлива едновременно. Поредицата "Лукс" ще те накара да се смееш, да тъжиш за героите и да се забавляваш прекрасно. А относно извънземните - кой знае. Може всичко да е истина!

2 коментара:

  1. Тъкмо и аз приключих на скоро Отпор и това беше наистина добър завършек на поредицата. Знам точно как се чувстваш и съм съгласна с теб за нея.
    Написала си наистина страхотно ревю :))

    ОтговорИзтриване